Greenbox Stüdyo Nasıl Yapılır ?

Greenbox teknolojisi ile donatılmış stüdyolar, büyük bütçeli dekorları tercih etmek istemeyen kişiler veya kurumlar için önemli bir alternatif hâline gelmiştir. Bu teknik sayesinde; çekim yapmak istediğiniz yer neresi olursa olsun ekipmanlarınızı veya ekibinizi taşımadan en kolay ve en ucuz şekilde çekim yapabilirsiniz.

Greenbox Stüdyo Özellikleri

Uygun alan tespit edildikten sonra gerekli hafriyat, kırma-dökme ve tadilat işlemleri ile ses yalıtımları tamamlandıktan sonra elektrik-elektronik alt yapısı döşenir, greenbox boyası ile tüm alan boyanır. Stüdyoyu kurarken kullanılacak yeşil fona çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kamera ve Işık

Her türlü kamera ile Greenbox işlemi yapılabilir. En kritik nokta Greenbox işlemini gerçekleştiren makinedir. Kamera burada aracı konumundadır. Kameralar, görüntüyü dijitale çevirip ilgili makineye ilettiği için önemlidir ancak asıl önemli olan, greenbox işlemini nerede ve nasıl yaptığınızdır./p>

Sanal stüdyoda ışık kullanımında ise soğuk ışıklar tercih edilebilir. Duruma göre beyaz ışıklar ve yukarıdan verilecek sıcak ışıklar ile kontür de yaratılabilir. Kontür yaratırken amaç, kişinin saçında, omuzlarında ve kollarında keskin bir ışık hattı oluşturup, key’lemeyi kolaylaştırarak kişinin background’dan ayrımını sağlamaktır. Beyaz veya sarı ışıkla bu kontürü kolayca oluşturmak mümkündür.

Teknik Ekipmanlar

Greenbox stüdyoda iki yöntem ile çekim yapılabilir.

Standart Keyleme Yöntemi: Öncelikle stüdyoda yeşil fon önünde kamera ile çekim yapılır. Çekilen görüntüler, montaj setine aktarılarak yeşil fon temizlenir, istenilen görüntü de arka plan olarak eklenir. Basit şekliyle bu, Croma Key yöntemidir.

Sanal Stüdyo Yöntemi: Bu yöntemde ise key’leme işlemi gerçek zamanda gerçekleşir. Sanal stüdyoda gerçek zamanlı çekim yapıldığı için kullanılan kamera sabittir. TriCaster ile gerçek zamanlı çekim esnasında kamera hareketleri (pan, tilt, zoom) yapılabilirken aynı açıda arka plan üzerinde gezebilirsiniz. TriCaster üzerine 8 tane kamera açısı verebilirken isterseniz mix isterseniz de cut olarak geçiş yapabilirsiniz.

Türkiye’de 2000’li yılların başında kullanılmaya başlanan Greenbox Stüdyo, genellikle webtv yayıncıları tarafından tercih edilmekte aynı zamanda çocuk programı yapan TV kanalları tarafından da kullanılmaktadır.